Het is alweer jaren geleden dat onze relatie begon. De liefde was wederzijds en niets of niemand zou dit ooit ‘kapot’ kunnen maken. Vreemd gaan stond dus ook niet in ons woordenboek. Maar het gebeurde toch.

Running Center Zutphen

Het is zaterdag 14 september. Ik loop Running Center Zutphen binnen. Op zoek naar de ultieme marathonschoen. Een schoen die mij 20 oktober in Amsterdam een PR moet gaan bezorgen. Met nog maar 5 weken te gaan, heb ik niet veel tijd meer. Maar ik reken op mijn grote liefde…. Nike.

Frans komt met allerlei schoenen te voorschijnen. Mooie merken, mooie schoenen. Ik trek ze aan en ik loop er een stukje op. Frans is van mening dat ik op al deze schoenen mooi loop, maar als hij eerlijk is, ik toch bij mijn grote liefde Nike moet blijven.

Dus tenslotte loop ik een rondje op de oude vertrouwde Nike Pegasus Zoom. Toch is er een klein probleempje. Wie mij langer dan vandaag kent, weet dat ik naast een snelle en goede ook een mooie schoen wil. En deze schoen had gewoon niet mijn kleur.

Online

Zonder schoen ga ik de deur uit, maar met goedkeuring van Frans om online mijn Nikes te gaan bestellen. Zo gezegd, zo gedaan. Een week later sta ik met 3 paar schoenen in zijn winkel en loop ik weer mijn rondjes. Op alle drie loop ik in principe goed. Maar de Pegasus Zoom komt er weer als beste uit. Bij mij blijven de twijfels. Ik wil namelijk de snelste schoen. En ik denk niet dat dat de Pegasus is.

Met drie paar schoenen loop ik de deur weer uit. Ik stuur ze alle drie terug en bestel opnieuw 2 andere paren. De Nike Epic React Flyknit 2 en de Pegasus Zoom Turbo 2. Vooral dat woordje Turbo…

Afgelopen woensdag rende ik een rondje van 10 km op de Epic React Flyknit 2. Een fijne schoen, maar of dit een goede marathon schoen is dat betwijfelde ik. Dezelfde dag besloot ik om de vrijdag erna een lange duurloop op de Turbo te gaan lopen. Op deze schoen was mijn hoop gevestigd.

Asics Glideride

Totdat Guus Beking van Topmotion Gelderland mij donderdag aan het einde van de ochtend een appje stuurde. Hij was bij Frans in de winkel aan het werk. Hij stuurde een foto van de rode Asics Glideride met de tekst: ‘Dit is nog wel iets voor jou.’ Mijn reactie: ‘Is ie snel?’ Hij: ‘Hele stugge zool. Lekker reactief dus.’ Ik: ‘Jij komt niet toevallig vanavond in Brummen en kan maat 40,5 meenemen? Ik ga morgen voor een lange duurloop. En wil morgen nog schoen uittesten. Heb nog een Nike thuis, maar het is nog maar 3 weken tot Amsterdam.’ Guus: ‘Dat kan geregeld worden’.

Met de GLIDERIDE™-schoen loop je langer met minder energieverlies.
De GUIDESOLE™-technologie in de zool is het belangrijkste kenmerk van
de GLIDERIDE™-schoen. Zo werkt het: verbeterde demping vermindert de spierbelasting bij voetimpact. Dit wordt bereikt door een combinatie van
FLYTEFOAM™- en GEL™-technologie met demping. De stijve voorvoet en dynamisch gebogen zool verhogen de loopefficiëntie door beweging van
het enkelgewricht te verminderen. Een lagere mate van buiging van de enkel betekent dat andere spieren, zoals de kuit, minder hard hoeven te
werken. Te veel enkelbeweging op snelheid verspilt energie. Het
zwaartepunt van de schoen ligt dichter bij de hiel, dus het is makkelijker
om de voet naar voren te bewegen. De rolbeweging die je voelt in deze
schoen stuwt de voet naar voren voor meer efficiëntie door de voorwaartse beweging van de enkel te verminderen. Hierdoor kunt je verder
hardlopen met minder inspanning. Deze eigenschappen geven hardlopers een ervaring zoals ze nog nooit eerder hebben gevoeld.  

Assepoester

Zo gezegd, zo gedaan. Iets voor 22.00 uur, de regen komt met bakken uit de lucht, staat Guus met een schoenendoos voor de deur. Zodra hij vertrokken is, doe ik de doos open en haal de schoenen uit de doos. Ze zijn nog mooier dan op de foto. Het is liefde op eerste gezicht. Wanneer ik de eerste schoen aan mijn voet schuif, voel ik mij net Assepoester. De schoen zit als gegoten. En hij zit niet alleen lekker, ik vind ze zelfs een beetje chique. Zwart met goud.

Die nacht slaap ik onrustig, ben vroeg wakker en sta om 6.30 uur al pannenkoeken te bakken. De Asics Glideride heb ik inmiddels al aan. Het zijn net pantoffeltjes…

Rond 8.30 uur vertrek ik voor mijn laatste lange duurloop. Het worden 28 fijne kilometers. Een beetje slecht voel ik mij ook wel. Ik had toch nog nooit verwacht dat ik vreemd zou gaan.

Ben jij op zoek naar een hardloopschoen, dan kan ik niet anders dan Running Center Zutphen aanbevelen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, gaat de service heel ver en proberen zij jou altijd met de beste schoen voor jou de deur uit te laten gaan!