Elke dag een feestje wie wil dat nu niet? Maar elke dag taart en chips, dat is dan weer geen goed idee. Maandelijks maak ik een recept voor Stichting Sport Kompas. Dit keer ging ik aan de slag met een bestaand recept uit de Allerhande: Rabarber-mueslicrumble. Klink ook heel gezond, maar is minder gezond dan je denkt.

Dit recept is voor 4 personen en wat gaat er in:

200 g extra jam aardbei-rabarber, dit kan beter want denk alle suiker die erin zit.

400 g verse rabarbers (schoongemaakt), niets mis mee dus!

2 el pompoenpitten, prima.

100 g krokante muesli noten, ook hier zijn suikers en vetten aan toegevoegd. Dat moet beter kunnen.

50 g ongezouten pecannoten, ook een prima product

20 g ongezouten roomboter, verhoogd het cholesterol kies dus liever voor een ander product

Op allerlei punten kan je dit recept dus verbeteren. Ik ben ermee aan de slag gegaan.

Het eindresultaat? Een recept voor 10 personen.

Voedingswaarde       

Allerhande (4 personen) levert per portie: 405 kcal, 19 g vet, 5 g verzadigd vet, 6 g eiwit, 49 g koolhydraten, 6 g vezels, 0,11 g zout

Rabarber-Aardbei-Granolacrumble (4 personen) levert per portie: 477 kcal, 27 g vet, 3 g verzadigd vet, 9 g eiwit, 43 g koolhydraten, 9 g vezels, 0,04 g zout

Rabarber-Aardbei-Granolacrumble (10 personen) levert per portie: 191 kcal, 11 g vet, 1 g verzadigd vet, 4 g eiwit, 17 g koolhydraten, 4 g vezels, 0,01 g zout

Rabarber-Aardbei-Granolacrumble

Ingrediënten

Voor 10 personen:

  • 400 g verse rabarbers (schoongemaakt)
  • 200 g verse aardbeien
  • 100 g volkorenmeel
  • 60 g vloeibare margarine, ongezouten (om mee te koken en te bakken)
  • 100 g volkoren granola
  • 50 g ongezouten pecannoten, gebroken
  • 50 g rozijnen

Bereiding

1.  Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de rabarber in stukken van 2 cm. Doe de rabarber samen met de aardbeien en een klein laagje water in een steelpan en verwarm  op hoog vuur, daarna vuur wat lager draaien en alles een beetje laten indikken.

2. Meng de volkorenmeel met de margarine tot een kruimelig deeg en voeg de granola, pecannoten en rozijnen toe. Meng door elkaar.

3. Schep het rabarber-aardbeienmengsel in de ingevette ovenschaal. Verdeel het granolamengsel hierover.

4. Bak ca. 20 min. in de oven.

Combinatietip: Lekker met magere kwark of Griekse Yoghurt 0% vet

Serveertip: Lekker als ontbijt- of brunchgerecht, maar ook als nagerecht of als tussendoortje.

Wat ik deed?

Ik heb er de minder goede dingen uitgehaald, ik heb ze vervangen door betere varianten en ook nog wat aan toegevoegd. Bijvoorbeeld de volkorenmeel om het samen met de vloeibare margarine een wat kruimeliger geheel te geven. Vloeibare margarine bevat meer onverzadigde vetten dan roomboter. Volkorenmeel is net als de volkoren granola vezelrijk. Omdat ik alle suiker eruit heb gehaald, gaan er wat rozijnen in die een zoete smaak geven en tegelijk ook voor meer vezels zorgen.

Op deze manier maak je dus van elke dag een feestje!