Stabiele liefde en gezondheid zijn op verrassende manieren met elkaar verbonden. Mensen zijn ontwikkeld om met elkaar te verbinden, en als dat gebeurt, dan zijn er beloningen die een positief effect hebben op je gezondheid. De relaties die je met andere mensen hebt zijn van vitaal belang voor je mentale en emotionele welzijn.

Gezondheidsvoordelen

Een liefdesrelatie brengt je gezelschap, vriendschap, liefde, veiligheid en geluk in je leven. Maar het levert ook gezondheidsvoordelen op. Als je je in een goede relatie begeeft wijst dit volgens onderzoek op een betere sociale integratie, waarvan is vastgesteld dat het positieve gezondheidsresultaten oplevert en een lang leven. Andersom, als je je in een slechte relatie begeeft dan is dat schadelijk voor de gezondheid.

Sommige onderzoeken zeggen zelfs dat een afwezigheid van een gelukkige liefdesrelatie net zo schadelijk kan zijn voor de gezondheid als roken, hoge bloeddruk en obesitas.

Pieken en dalen

Het is natuurlijk niet zo dat bij ons de zon altijd schijnt… Ook bij ons zijn er pieken en dalen. Maar zonder dalen kan je niet pieken!

En het zijn niet de pieken die de kwaliteit van je leven bepalen, maar hoe je met de dalen omgaat.

Een van de belangrijkste vaardigheden is: positief denken. Een open deur die misschien een beetje als een dooddoener overkomt, maar het is je belangrijkste wapen in tijden van crisis en tegenslag. Het is misschien even oefenen, maar het is makkelijker dan je denkt, want wat je denkt bepaal je tenslotte helemaal zelf! Daar heb je gewoon controle over. Over de situatie waarin je terecht gekomen bent heb je dat niet altijd, maar over de gedachten die je over de situatie hebt ben jij de kapitein.

Om een relatie echt te laten werken, zul je niet enkel lovers van elkaar moeten zijn, maar ook beste vrienden.

Vandaag zijn Mark en ik 12 jaar getrouwd, al ruim 16 jaar delen wij lief en leed en zijn elkaars beste vrienden.

Met je beste vriend heb je een relatie die sterker is dan wat dan ook, waarbij volledig begrip en flexibiliteit belangrijk zijn. De meeste relaties slagen uiteindelijk niet, omdat er meer naar elkaar wordt gekeken als bezit dan gelijken.

Ben je benieuwd naar de kans van slagen van jouw huidige relatie? Hierbij tien tekenen die nog weleens zouden kunnen helpen.

1. Je partner is degene met wie je al je problemen bespreekt. Of dit nu een ruzie met een vriendin betreft of problemen op je werk.
2. Je hebt meer plezier met je partner dan welke vriendin dan ook. Niemand die je meer kan entertainen.
3. Je voelt niet de behoefte om enkel tijd met je partner door te brengen, maar geeft er (in je hart) wel de voorkeur aan dat hij of zij er bij is. Het is immers iemand met wie je ook vriendschappelijk om kunt gaan.
4. Jullie hebben meer inside jokes dan je ook maar kunt bijhouden. Je weet precies wat hij of zij denkt op bepaalde momenten, omdat jij dat ook doet.
5. Je hebt veel dezelfde hobby’s, maar ook voorkeuren en gewoontes.
6. Je hebt discussies over bijna alles waar ook maar over gediscussieerd kan worden. Voldoende om over te praten dus.
7. Jullie maken weinig ruzie, maar wanneer dit gebeurt, nemen jullie het niet persoonlijk op. Je wordt niet echt boos om kleine dingen omdat je weet hoeveel je voor elkaar betekent.
8. Jullie zijn super goed (en comfortabel) in het totaal niks doen, samen. Geen onnodige woorden of uitjes nodig voor een chille avond.
9. Je partner is degene die je om advies vraagt bij belangrijke beslissingen. Je partner kent je immers net zo goed als jij jezelf kent.
10. Je lacht meer met je partner dan wie dan ook ter wereld.

LL Cool J zong er in de jaren 90 over in het nummer “I Need Love” en Robert Ten Brink is er al net zo lang van overtuigd; “All You Need Is Love.” Ze hebben beiden gelijk. Eigenlijk kun je als mens niet zonder relaties als je positief in het leven wilt staan en een gezond leven wilt leiden.