Mijn allerliefste (kerst)vakantiehobby…. Cocoonen.

Het liefst blijven de gordijnen de hele dag dicht, ga ik alleen naar buiten om een rondje te rennen en verder…. helemaal niets.

We hebben de hele wereld en onze sociale contacten dag en nacht binnen handbereik. In een paar klikken weet je wat al je “vrienden” aan het doen zijn en elke seconde heb je een update van alles wat er in de wereld gebeurt.  24/7 kun je doen wat je wilt, de winkels zijn bijna altijd open en anders bestel je op internet. Het is bijna zo ver, vandaag bestelt, gisteren binnen. We worden continue geprikkeld door alle mogelijke dingen. Er wordt veel van ons gevraagd, een mailtje moet dezelfde dag beantwoord zijn, een whatsappje liefst binnen een paar minuten.

De behoefte om je eens lekker terug te trekken op eigen helft lijkt steeds groter te worden. Je terugtrekken in je eigen cocon. Heerlijk ontspannen op de bank met een boek, eindelijk die puzzel leggen of lekker voor de tv in een joggingbroek en een slobbertrui.

Cocoonen is niet voor pussy’s.

1. Je bent oké met ‘even niets’
Wie het lef heeft om zich terug te trekken in huis, kan best een schouderklopje aan zichzelf geven. Want hé, jij weet ook wel dat er buiten de muren van je huis heel veel vertier te vinden is. Maar jij kiest ervoor om heerlijk op je dooie akkertje op de bank te hangen – bij voorkeur in hysterische onesie. Kortom: je durft om voor jezelf te kiezen, in plaats van in je crop top op een feestje te gaan staan hossen terwijl je geest hartstikke off staat. 

2. Je ziet cocoonen als cultureel uitstapje
Want gedurende je molperiode lees jij flink wat literatuur, kijk je documentaires en spit je de kranten grondiger door dan ooit. Aan het einde van de vakantie ben jij helemaal bij en op de hoogte van ongeveer alles in de wereld. Dat terwijl de buitenwereld zich afvraagt of je nog weet welke datum het is. 

3. Je stoomt jezelf klaar voor een nieuwe periode
Je bent je energie aan het sparen voor de een nieuwe (drukke) periode die in aantocht is. Je valt regelmatig op de bank in slaap (vlak na het Achtuurjournaal) en hebt de dag erna minstens zoveel behoefte aan hetzelfde ritueel. Boeiend dat tukken je nieuwe lievelings is. Je lichaam en geest zullen het wel hartstikke nodig hebben. 

4. Je lijft plukt er de vruchten van
Het feit dat je nu daadwerkelijk de tijd neemt om de tanden eens goed te flossen, die teennagels eens grondig te vijlen (en te lakken) en je complete lichaam in de bodylotion te zetten – én te laten drogen. Laten we dat heerlijke warme bad (met kaarsen op de rand) niet vergeten. 

Ik heb vanmorgen toch maar weer de gordijnen geopend en ben weer uit mijn cocon gestapt. Maar stiekem kijk ik nu al weer uit naar het moment dat ik weer in mijn cocon kan kruipen….