De hele zomer doorwerken en niet echt op vakantie gaan… en dan toch 6 weken vakantie vieren… dat is mijn doel voor deze zomervakantie.

De zomer van 2020 is daardoor al anders dan anders. De afgelopen 2 jaar gingen we 1 week met de auto naar het buitenland en de andere week zaten we heerlijk in een tipitent bij Zon Zee Strand. Hoe fijn is het als je een week weg bent geweest en dat je een paar weken later opnieuw je koffer in kan pakken om nog eens op een heel ander plekje te gaan genieten. Op deze manier boekten wij onze vakanties om die van mijn vervanger heen en konden de lessen op deze manier ook doorgaan.

Al vroeg in dit jaar wisten we dat dit jaar anders zou worden. In welke mate zou er een lockdown komen en hoe lang zou deze gaan duren. Zouden we überhaupt wel op vakantie kunnen. Allemaal dingen die lang onduidelijk bleven. We besloten daarom geen vakantie te plannen en zouden wel zien hoe het zou gaan lopen.

Hoe belangrijk is vakantie eigenlijk? En kunnen we er voor zorgen dat onze ‘staycation’ net zo goed voor ons is als een paar weken weg?

Vakanties zijn geen luxe, ze zijn belangrijk voor onze gezondheid. Even de boel de boel laten en geen last van deadlines of andere werkstress; tijdens hun vakantie zijn mensen gezonder en voelen ze zich beter. 

Vakantie is belangrijk voor ons herstel. Net zoals slaap kun je herstel niet opsparen. Regelmatig vrij nemen van het werk is heel belangrijk, ook al kunnen we niet op reis of onbezorgd naar het strand of een terras.

Vrije dagen zijn nu zelfs nog belangrijker dan normaal, omdat onze belasting hoger is. We moeten ineens digitaal werken, zijn onze regelmaat kwijt, hadden een tijd geen opvang of school voor de kinderen, maken ons zorgen over mensen die we kennen die tot een kwetsbare groep horen en krijgen een ‘information overload’ over alle corona-ellende.

De effecten van een ‘staycation’ verschillen volgens onderzoek nauwelijks van de effecten van een reis. Als we maar hetzelfde type activiteiten doen als we tijdens een reis zouden doen, zoals een (digitaal) feestje organiseren voor je vrienden, hardlopen of fietsen in de natuur om mentaal afstand te nemen, elke dag een vaste periode nemen waarin je alleen doet waar je zin in hebt of vrijwilligerswerk doen.

Een vakantie thuis kan heerlijk zijn als je erin slaagt om de factoren te omzeilen die je ontspanning belemmeren. Dit kan bijvoorbeeld door huishoudelijke taken of andere klussen bewust een tijd uit te stellen en je een week lang een klus- en poetsverbod op te leggen.

Deze dingen zijn belangrijk om te herstellen tijdens een vakantie:

  • Mentaal afstand nemen van het werk
  • Ontspannen
  • Controle en zelf bepalen wat we doen
  • Uitdagingen aangaan en nieuwe dingen leren
  • Iets betekenisvols doen
  • Gevoelens van verbondenheid hebben

Hoe mijn vakantie er nu uitziet?

Net als de vorige 2 jaar werkte ik zoveel mogelijk vooruit. Dat betekent voor mij dat allerlei opdrachten die al gepland stonden vóór 18 juli af moesten zijn en dat ik weer vanaf 31 augustus met nieuwe opdrachten aan de gang ga. Wel draai ik alle lessen (6 dagen per week) en geef ik personal trainingen.

Om toch even uit onze eigen omgeving te zijn (daardoor wordt het ook makkelijker om geen huishoudelijke klussen etc. te gaan doen) zaten we de afgelopen dagen in het huis van mijn schoonouders in Vorden en gaan we daar morgen ook weer voor een aantal dagen heen. Ondanks dat ik vanuit 1 van de 3 tuinen (zoals Saar dat zo mooi zegt) online training geef en vanuit daar de lessen in Zutphen verzorg, voelt het verder als echt vakantie. Hardlopend naar de bakker om broodjes te halen voor het ontbijt, De hele dag voetballen (elke keer weer in 1 van die 3 tuinen), wandelend naar het dorp om een ijsje te gaan eten en pizza eten in het gras.

Straks nog een paar dagen Texel te goed en wie weet boeken we nog wel een bijzonder nachtje weg…

Zijn we wel gewoon thuis, dan proberen we de vakantiemodus vast te houden. Computers zoveel mogelijk uit, alles op zijn gemakje, zoveel mogelijk buiten leven.

Ik ga de pc weer afsluiten en genieten van 6 weken vrij zijn terwijl ik eigenlijk niet vrij ben. Heerlijk! Ik wens jou ook een hele fijne zomervakantie!